Fasen en kantelpunten van burnout

Een burn-out ontstaat vaak heel geleidelijk. Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de signalen die hun lichaam en geest afgeven. Als men dan toch doorgaat in het oude patroon ontstaat er steeds meer overbelasting en uitputting, met als gevolg een burn-out. Voor het herstel is vaak een lange weg te gaan.

1 op de 6 werknemers heeft last van burn out klachten (cijfers TNO/CBS 2021). Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn out klachten en symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn out gerelateerde klachten.

Factsheet TNO 2022

Visual fasen en kantelpunten van burnout

Hieronder vind je een visual, ontwikkelt door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) die ik met je wil delen. In deze visual zijn heel duidelijk de fases & kantelpunten van een burn-out weergegeven. De visual geeft ook een praktische aanpak om te werken aan herstel. Een mooie handreiking dus om te gebruiken als werkgever en medewerker.

Hulp nodig bij burnout herstel?

Doe jezelf een plezier door niet te wachten tot je letterlijk omvalt. De eerste grote stap is eerlijk zijn naar jezelf over hoe het met je gaat. Want als jij niet voor jezelf gaat zorgen, wie dan wel? Voorkomen is zoveel beter dan genezen!

We kunnen je helpen met onze multidisciplinaire aanpak. Lees hier meer.

Twijfel je? Je mag ons altijd gewoon even geheel vrijblijvend bellen, 06-31215978 (Yolanda), 06-29016323 (Cindy) of een bericht sturen via onze site om te sparren over jouw situatie, ook als je niet helder hebt wat er met je aan de hand is.