Feiten en cijfers in Nederland

1 op de 6 Werknemers heeft burnout-klachten.

Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking in Nederland burn out klachten en symptomen. De huidige werkzame beroepsbevolking bestaat uit ca. 8,3 miljoen mensen, dit betekent dat circa 1,3 miljoen mensen te maken hebben met burn out gerelateerde klachten.

Factsheet TNO 2022

Verzuim wegens werkstress is daarmee de veruit de duurste verzuimreden: ongeveer 43% van alle verzuimkosten komen door werkstress. Deze cijfers benadrukken dat werkstress een belangrijk risico is dat blijvende aandacht verdient.

Verzuim kost de werkgevers veel geld. 

Verzuim kost de werkgevers veel geld. Om een beeld te geven, een kleine rekensom op basis van gemiddelden:
– Gemiddelde loonkosten: 250 euro per dag
– 22 werkdagen, dus 5.500 euro per maand
– Gemiddeld 242 dagen verzuim (gemiddeld 8 maanden) bij burn-out, dus 60.500 euro. Hiermee is het ook één van de langst durende oorzaken van verzuim.
– TNO stelt totale verzuimkosten: 2,2 maal loonkosten, dus 133,100 euro per werknemer met burn-out.

Gemiddeld kost een werknemer met burn-out u dus ruim 133.000 euro. Zelfs als u een goede verzuimverzekering heeft, die 100% loondoorbetaling dekt, kost het u nog gemiddeld 72.600 euro.

Gemiddeld kost een werknemer met burn-out je dus ruim 133.000 euro.

Behoor jij tot 1 van de 6 Nederlanders met burn out klachten?

Behoor jij tot 1 van de 6 Nederlanders met burn out klachten? Neem dan contact op zodat we je kunnen helpen om te werken aan je mentale-, emotionele- en fysieke gezondheid. We doen dit met onze multidisciplinaire aanpak. Lees hier meer.

Twijfel je? Je mag ons altijd gewoon even geheel vrijblijvend bellen, 06-31215978 (Yolanda), 06-29016323 (Cindy) of een bericht sturen via onze site om te sparren over jouw situatie, ook als je niet helder hebt wat er met je aan de hand is.

Gerelateerde Burnout artikelen